Jakie danie na gorąco?

Jeśli organizujemy w domu imprezę urodzinową, przyjęcie z okazji imienin, rocznicy ślubu, chrzcin naszego dziecka lub po prostu chcemy zaprosić przyjaciół na kolację, koniecznie musimy przygotować coś do jedzenia. Warto w takich wyjątkowych sytuacjach postarać się o wyjątkowe, niecodzienne potrawy, które zazwyczaj nie są trudne w przygotowaniu, a wymagają jedynie trochę pomysłowości. Na każdej imprezie nie może zabraknąć dania na ciepło, przekąsek mięsnych i/lub warzywnych, sałatki i ciasta. Ciepłe danie jest zazwyczaj głównym daniem przyjęcia, warto więc postarać się, by było pożywne i pyszne. 

Świetnym pomysłem na ciepłe danie jest kurczak w orzechach. Składniki: 50 dag piersi z kurczaka, 10 dag orzechów włoskich, 3 białka,  4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w poprzek na cienkie plastry. Solimy, przyprawiamy pieprzem, nacieramy ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek. Odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie drobno kroimy orzechy włoskie, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją z mąką i posiekanymi orzechami. Plastry kurczaka obtaczamy w  takiej orzechowej panierce i pieczemy na złoty kolor. Tak przygotowany kurczak wyśmienicie smakuje z ryżem.

Z pewnością lżejsze, a równie pożywne będą tosty z krewetkami, papryką i rukolą. Do ich przygotowania potrzebujemy (na 4 tosty): 8 kromek pieczywa tostowego lub innego pieczywa; 12 – 16 krewetek; 2 czerwone papryki pieczone lub grillowane; sałata; rukola. Do sosu słodko-pikantnego potrzebujemy: 5 średnich papryczek chili; 2 ząbki czosnku drobne posiekane; 1 łyżeczka startego imbiru; 80 ml octu ryżowego; 7 łyżek cukru; szczypta soli; dodatkowo: 2 – 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;  4 pełne łyżki majonezu. Z podanych składników przygotowujemy sos słodko-pikantny i dokładnie go studzimy. Po ostudzeniu dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki i majonez. Tosty opiekamy w tosterze, następnie smarujemy je łyżką sosu słodko-pikantnego. Na każdej kromce układamy kilkakrotnie złożoną sałatę, rukolę, połówkę grillowanej papryki bez skórki, 3 drobno posiekane i usmażone krewetki. Doprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy drugą kromką posmarowaną sosem. Tosty przekrawamy na pół i podajemy z resztą sosu.