Szybkie dania na rodzinne imieniny

Przygotowując przyjęcie urodzinowe, imprezę imieninową, przyjęcie weselne, przyjęcie dla dzieci, zawsze warto przyrządzić nietypowe, niecodzienne potrawy, dzięki czemu taka impreza będzie niezapomniana, a goście będą wracali w rozmowach z nami do pysznych dań, które przygotowaliśmy. Z pewnością nieczęsto spożywamy krewetki, warto więc przygotować na imprezę urodzinową potrawę z tym składnikiem. Proponuję chrupiące smażone krewetki. Składniki:  opakowanie mrożonych lub świeże krewetki;  opakowanie ziaren sezamu; sól; mąka;  białko z 1 jajka. Przygotowanie: krewetki nacinamy w grubszej części mniej więcej do połowy (wówczas otworzą się one ładnie w czasie smażenia).  Obtaczamy je w mące, białku a następnie w ziarnach sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie do momentu aż zarumienią się i zmiękną. Tak przygotowane krewetki podajemy albo z słodko pikantnym sosem z dodatkiem chili i imbiru albo z sosem sojowym.

Inne wyśmienite danie na przyjęcie imieninowe w domu to placki ziemniaczane z łososiem i serem kozim. Potrzebujemy: 280 g startych ziemniaków; 1 małą cebulkę szalotkę; jajko;  40 g roztopionego masła; 2 łyżki świeżych ziół; pieprz; 12 plasterków pieczonych buraków; 3 łyżki orzeszków pinii zarumienionych na patelni; 80 g pokruszonego sera koziego; 80 g łososia wędzonego pokrojonego na kawałki. Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, a formę na muffiny z wgłębieniami smarujemy cienko oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach; wkładamy do miski, dodajemy do nich cebulę startą na tarce o małych oczkach. Składniki te mieszamy z jajkiem, roztopionym masłem, pieprzem i świeżymi ziołami. Do wgłębień formy nakładamy po 1 łyżce startych ziemniaków. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. W czasie gdy placuszki będą się piekły przygotowujemy resztę składników – obieramy buraczki i kroimy je na cienkie plasterki, a orzeszki pinii rumienimy na patelni. Upieczone placki posypujemy solą morską i na każdy z nich kładziemy plasterek buraczka, kawałek wędzonego łososia, pokruszony ser kozi i orzeszki pinii. Dekorujemy świeżą kolendrą i ziołami.