Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/176.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xsv/public_html/176.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Przepisy na dania imieninowe

Szybkie dania na rodzinne imieniny

Przygotowując przyjęcie urodzinowe, imprezę imieninową, przyjęcie weselne, przyjęcie dla dzieci, zawsze warto przyrządzić nietypowe, niecodzienne potrawy, dzięki czemu taka impreza będzie niezapomniana, a goście będą wracali w rozmowach z nami do pysznych dań, które przygotowaliśmy. Z pewnością nieczęsto spożywamy krewetki, warto więc przygotować na imprezę urodzinową potrawę z tym składnikiem. Proponuję chrupiące smażone krewetki. Składniki:  opakowanie mrożonych lub świeże krewetki;  opakowanie ziaren sezamu; sól; mąka;  białko z 1 jajka. Przygotowanie: krewetki nacinamy w grubszej części mniej więcej do połowy (wówczas otworzą się one ładnie w czasie smażenia).  Obtaczamy je w mące, białku a następnie w ziarnach sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie do momentu aż zarumienią się i zmiękną. Tak przygotowane krewetki podajemy albo z słodko pikantnym sosem z dodatkiem chili i imbiru albo z sosem sojowym.

Inne wyśmienite danie na przyjęcie imieninowe w domu to placki ziemniaczane z łososiem i serem kozim. Potrzebujemy: 280 g startych ziemniaków; 1 małą cebulkę szalotkę; jajko;  40 g roztopionego masła; 2 łyżki świeżych ziół; pieprz; 12 plasterków pieczonych buraków; 3 łyżki orzeszków pinii zarumienionych na patelni; 80 g pokruszonego sera koziego; 80 g łososia wędzonego pokrojonego na kawałki. Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, a formę na muffiny z wgłębieniami smarujemy cienko oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach; wkładamy do miski, dodajemy do nich cebulę startą na tarce o małych oczkach. Składniki te mieszamy z jajkiem, roztopionym masłem, pieprzem i świeżymi ziołami. Do wgłębień formy nakładamy po 1 łyżce startych ziemniaków. Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. W czasie gdy placuszki będą się piekły przygotowujemy resztę składników – obieramy buraczki i kroimy je na cienkie plasterki, a orzeszki pinii rumienimy na patelni. Upieczone placki posypujemy solą morską i na każdy z nich kładziemy plasterek buraczka, kawałek wędzonego łososia, pokruszony ser kozi i orzeszki pinii. Dekorujemy świeżą kolendrą i ziołami.