Zimne przekąski mięsne i warzywne

Wiele osób wciąż organizuje w domu przyjęcia z okazji urodzin, imienin, rocznicy ślubu i innych wyjątkowych okazji, na które zaprasza się rodzinę, przyjaciół i gdzie przy pysznych daniach można pogadać, pożartować, powspominać i przyjemnie spędzić czas w świetnym towarzystwie. Jeśli lubimy gotować i chcemy przyrządzić ucztę  z prawdziwego zdarzenia, nie możemy zapomnieć o kilku najważniejszych elementach kolacji – na początek zimne przystawki warzywne lub mięsne, potem pyszne, ciepłe danie – np. pieczony kurczak z ryżem, zapiekanka z makaronem , serem i brokułami. Następnie bierzemy się za deser – ciasto, a później kosztujemy lekkich i pożywnych sałatek. Niebanalne, smaczne przekąski, które zaostrzą apetyt to najlepszy wstęp do pysznej kolacji i do wspaniałej zabawy.

Świetnym pomysłem na przystawkę są np. jajka faszerowane szczawiem. Do ich przygotowania potrzebujemy:  4 jajka, 10 liści szczawiu, nieduży pęczek szczypiorku, 6 łyżek majonezu, 1 szczyptę mielonego imbiru, kilka liści sałaty, sól, pieprz. Liście sałaty myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Podobnie szczaw – myjemy i osuszamy, następnie siekamy drobniutko. Szczypiorek także kroimy bardzo drobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki. Delikatnie wyciągamy żółtka i odkładamy do osobnego naczynia. Żółtka rozcieramy lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy do nich 2 łyżki majonezu, pokrojony szczaw i szczypiorek. Ucieramy składniki na jednolitą masę. Doprawiamy sola, pieprzem i imbirem. Tak przygotowana masę nakładamy do ugotowanych połówek jajek. Liście sałaty rozkładamy na talerze, nakładamy na nie trochę majonezu i na nim układamy po 2 połówki jajka faszerowanego.

Świetną przystawką jest przekąska przygotowana z szynki i białego sera. Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 plastry szynki; 3 – 5 rzodkiewek; 1/2 pęczka szczypiorku; 5 – 6 łyżek białego sera; sól. Rzodkiewki myjemy, obieramy, kroimy drobniutko lub ścieramy na tarce. Umyty szczypiorek drobno kroimy. Ser rozcieramy z solą. Dodajemy następnie do niego rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą. Taki farsz nakładamy na plastry szynki i zwijamy w roladki. Kroimy każdy plaster na 3 kawałki. Smacznego!